Karjalanpiirakoita

perjantaina, lokakuuta 11, 2013


Näitä on tehnyt mieli kokeilla pitkään, mutta aina on peloteltu kovin työläisiksi jne. Kunnes eräänä kauniina sunnuntaina päätin ottaa sen kaulimen vihdoin käteen ja hyviähän niistä tuli! (Ulkonäöllisestikin, ensimmäisen kerran huomioon ottaen)

Voisin melkeen allekirjoittaa, että kerran kun on itse tehnyt niin kävelee mielellään sen eineshyllyn ohi. Puurokin onnistui nappiin. Ihanaa nam!

Sain tällä ohjeella tasan 20kpl piirakoita, Ohje on Pirkka sivustolta.

Täytepuuro   
2 dl  vettä
2 dl  puuroriisiä
1 l  maitoa (itse käytin punaista)
1 tl  suolaa
2 rkl  voita

Piirakkataikina   
2 dl  vettä
1 tl  suolaa
3 dl  ruisjauhoja
2 dl  vehnäjauhoja
1 rkl  öljyä

Voiteluun   
1 dl  vettä
60 g voita  

1. Mittaa pinnoitetun kattilan pohjalle vesi, kiehauta ja lisää riisit. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää maito. Sekoittele puuhaarukalla ja anna kiehua hiljalleen, kunnes puuro alkaa saostua. Voit jättää puuron hautumaan kannen alle kypsymisen loppuvaiheessa, mutta sekoita kuitenkin usein pohjaanpalamisen estämiseksi. Keitä puuroa kaiken kaikkiaan noin 40 minuuttia. Mausta puuro suolalla ja voilla. Siirrä puuro jäähtymään.

2. Sekoita kulhossa kylmän veden joukkoon suola, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita aluksi puuhaarukalla. Kun taikina on paksua, käytä sekoittamisessa kättä. Lisää öljy. Älä vaivaa taikinaa turhaan.

3. Leivo taikinasta tasapaksu tanko ja jaa se 20 yhtäsuureen palaan. Pyörittele palat sileiksi palloiksi. Litistä pallot tasapaksuiksi lettusiksi. Pinoa lettuset ja ripottele väliin runsaasti ruisjauhoja.

4. Kauli lettuset piirakkapulikalla mahdollisimman ohuiksi pyöreiksi piirakanpohjiksi (halkaisija 10-12 cm). Käytä apuna ruisjauhoja. Pinoa pohjatkin päällekkäin: väliin runsaasti jauhoja ja päälle muovi kuivumisen estämiseksi.

5. Harjaa jauhot pohjista pullasudilla pois. Pane pohjalle noin 1 1/2 rkl puuroa. Levitä se kostutetun veitsen avulla ylhäältä alas asti ja sivuilla melkein reunoihin. Täytä kolme pohjaa kerrallaan, etteivät pohjat ehdi kuivua. Taivuta piirakan reunat puuron päälle ja ummista piirakat etusormilla rypyttäen.

6. Ripottele pellille hieman vehnä- tai ruisjauhoja ja lado piirakat pellille vieriviereen. (Älä käytä leivinpaperia.) Paista 275-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

7. Kiehauta voitelua varten kattilassa vesi ja sulata siihen voi. Sivele piirakat kauttaaltaan vesi-voiseoksella. Pane piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä kulho voipaperilla ja leivinliinalla. Piirakat saavat pehmetä noin puoli tuntia. Tarjoa piirakat voin tai munavoin kanssa.

You Might Also Like

0 kommenttia

Popular Posts

Like us on Facebook

Instagram

https://www.instagram.com/hannarouv/